L´atmosfera: temps i climes

L´ORIGEN DE LES PRECIPITACIONS

Si recordeu el cicle de l´aigua sabreu que una condició necessària perquè ploga és que l´aire humit es refrede per poder condensar-se i formar els núvols. Hi ha diverses formes en què poden formar-se els núvols, però les que produeixen més precipitacions van associades a l´ascens i refredament en altura de l´aire, i a el contacte de dues masses d´aire de diferents característiques. En la primera, que és la que il·lustra  el cicle de l´aigua, l´aire ascendeix en topetar-se  amb una serralada que l´obliga a pujar, refredar-se i condensar-se (núvols). A partir d´aquest moment poden produir-se les precipitacions que segons la temperatura seran líquides (pluja) o sòlides (neu o granís). Ací teniu un exemple de la formació d´un núvol per ascens de l´aire.

Altra de les formes que dóna lloc a la condensació i la formació de núvols és el contacte entre dues masses d´aire, una càlida i humida front a altra més freda, que en contactar produeixen la condensació i els núvols. Aquesta darrera forma dóna lloc a les borrasques i els fronts de núvols.

Contràriament, quan una massa d´aire descendeix tendeix a escalfar-se i és per això que no pot produir-se la condensació. D´aquesta forma els núvols tendeixen a desaparéixer i donen lloc a cels clars i sense núvols.

Per què existeixen els vents? On s´originen?

Per què existeixen els deserts subtropicals?  Explicació de 50 segons. Aquest és l´origen de les altes pressions subtropicals entre les quals es troba també l´Anticicló de les Açors.

webquest SAFARI CLIMATOLÒGIC

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: