El relleu

EL RELLEU

                                                     Il.lustració de Sònia Cañero (1 ESO E)

                                                   Dibuix d’Andrea Maldonado (1 ESO B)

La diversitat de paisatges de la Terra es deu, en bona part, a les irregularitats de la superfície terrestre. Així, podem trobar grans serralades com les de l´Himalaia i els Alps amb neus perpètues, planures que semblen infinites, altiplans on acostuma a fer un fred que pela, així com  barrancs i canyons excavats per l´erosió de l´aigua tan espectaculars com el del Colorado.

I tanmateix, no cal anar tan lluny per observar la diversitat del relleu terrestre. Nosaltres vivim en una planura litoral formada per terres depositades al llarg de millions  d´anys per l´acció de l´aigua i dels rius. Els nostres rius són probablement un dels patrimonis més antics i valuosos, i sense el riu Túria, la nostra ciutat, València, segurament no existiria.  Tenim també molt a prop nostre planes litorals amb aiguamolls -marjals- com l´Albufera i, cap a les comarques de l´interior, serralades mitjanes com la Calderona, la Mariola i altres més elevades com la d´Aitana i el Penyagolosa. Des d´aquesta preciosa i enlairada muntanya, el Penyagolosa,  és possible veure en dies clars unes illes d´origen volcànic anomenades Columbrets.

Per cert, al cim d´aquesta muntanya, quan jo tenia la vostra edat, vaig trobar un fòssil d´una petxina marina. Recorde que em va resultar ben sorprenent i, qui sap si tindria alguna cosa a veure, però anys després vaig decidir estudiar Geografia, supose perquè em fascinaven els paisatges de la Terra, les formes del relleu i m´intrigava conéixer com s´havien format.

En aquest tema millorarem el nostre coneixement de les formes del relleu, la localització geogràfica de les més importants i les causes que han fet que la la Terra siga com és a l´actualitat. Espere que a vosaltres també vos interesse. Ah! per favor, no deixeu de visitar, gaudir i apreciar el nostre entorn. Aquest coneixement vos farà més feliços i serà la garantia de la seua millor conservació en el futur.

LA CRISI MESINIENSE: LA INUNDACIÓ DEL MEDITERRANI.

 https://elpais.com/elpais/2018/04/05/ciencia/1522943058_362615.html

El Parc Natural del Penyagolosa:

Un fuerte terremoto de 7,3 deja al menos 39 muertos en el norte de Guatemala

El seísmo se ha sentido en la costa del Pacífico de México y El Salvador.En Nicaragua han pedido la evacuación de las zonas costeras por el riesgo de tsunami

La provincia de San Marcos es la más afectada. / NUESTRO DIARIO

Un fuerte temblor ha sacudido este martes la costa del Pacífico deGuatemalaMéxico y El Salvador. Con una magnitud de 7,2 en la escala de Richter, la zona noroccidental de Guatemala se ha llevado la peor parte. Hay al menos 39 muertos, 15 personas atrapadas bajo los escombros, en cuyo rescate trabajan los cuerpos de emergencias, y 100 personas desaparecidas, ha informado el presidente de Guatemala, Otto Pérez, en un mensaje dirigido a la nación a través de la radio y la televisión.

El Instituto de Sismología ha informado de que la duración del seísmo superó los 30 segundos y de que su epicentro se localizó en el Pacífico guatemalteco. El presidente, que ha comparecido acompañado de sus ministros de Defensa, Ulises Anzueto, y de Interior, Mauricio López Bonilla, ha dicho que el movimiento sísmico es “el de mayor intensidad desde los terremotos que el 4 de febrero de 1976 sacudieron Guatemala”, que acabaron con la vida de 23.000 personas y dejaron a más de 1.000.000 sin casa.

Las autoridades han declarado alerta roja en todo el territorio nacional. Pérez ha insisido en que los datos son todavía provisionales debido a los desperfectos sufridos por la red de telefonía y de carreteras, lo que ha complicado las comunicaciones. El ministro del Interior ha añadido que 98 presos de la cárcel de San Marcos han sido trasladados a Quetzaltenango por los importantes daños que sufrió la estructura del penal.

La provincia más afectada ha sido la de San Marcos, que hace frontera con México. Allí se han derrumbado numerosas viviendas y una escuela. Ocho personas, entre maestros y estudiantes, han tenido que ser trasladados al hospital por los servicios de emergencia que trabajan en la zona. De acuerdo a la información oficial, los otros departamentos que han sufrido daños son Sololá y Quetzaltenando, en el altiplano indígena, y Guatemala, en el centro del país.

El movimiento telúrico, registrado hacia las 10.35 horas locales (16.35 GMT), tuvo su epicentro a unos 200 kilómetros al suroeste de la capital guatemalteca frente a las playas de Champerico, en el departamento sureño de Retalhuleu. Poco después, Nicaragua ha emitido la alerta por un posible tsunami y ha solicitado la evacuación de las zonas costeras.

ACTIVITATS:

  1. Busca en el llibre de text el mapa de les plaques tectòniques i argumenta si Guatemala és o no un país amb  gran risc de terratrèmols.
  2. Què és l´epicentre d´un terratrèmol?
  3. On s´ha localitzat aquest terratrèmol?
  4. Explica per què existeix risc de tsunami

L´ESTRUCTURA INTERNA DE LA TERRA

LA FORMACIÓ DEL RELLEU TERRESTRE

ACTIVITAT 1 : Visualitza el documental sobre la Tectònica de Plaques i explica per què aquesta teoria ajuda a comprendre  l´aparició de fòssils marins en la serralada de l´Himalaia.

 

EL FUTUR DEL RELLEU TERRESTRE

LES FORMES DEL RELLEU I LA SEUA LOCALITZACIÓ

Ací teniu el tema del relleu en format presentació.

ESPECIAL EVEREST AL DIARI EL MUNDO

Guardar

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: