El coneixement geogràfic

1290988849_142322427_1-Fotos-de--Clases-de-Historia-Geografia-y-Csociales-1290988849.jpg

Durant el curs estudiarem la geografia d´Espanya tant en els seus aspectees físics com humans. En aquest sentit cal tenir en compte que si bé les societats estan condicionades pel seu medi físic, també ho estan per la seua història. Per aquesta raó, no dubteu en emprar el vostre coneixement històric a l´hora de comentar aspectes tan diversos com la localització industrial, el desenvolupament urbà o l´evolució de la població entre d´altres.  A l´ igual que el relleu és fruit d´una llarga evolució geològica on actuen simultàniament forces orogèniques i agents erosius, les societats són producte no sols dels condicionants físics, sinó també del devenir històric.

En aquesta assignatura estudiarem el relleu, el clima, la hidrologia i la vegetació de la península Ibèrica, de forma que sigam capaços de comprendre les causes de la seua gran diversitat. Haurem de ser saber localitzar geogràficament les grans unitat del relleu, d´explicar les característiques diferenciadores d´aquestos espais així com de les característiques comunes de cada unitat física (a nivell físic, climàtic o de vegetació), comprendrem que les fronteres en geografia són més aviat espais de transició i que l´espai on vivim és el resultat històric de les relacions i interrelacións que s´estableixen entre els diferents elements del medi físic, així com de la relació o ús que ha fet la societat al llarg del temps.

Així mateix, aprendrem també que el territori, malgrat el seu caràcter aparentment estàtic, és una realitat que evoluciona al llarg del temps en funció d´aspectes ambientals i humans. De la preservació i conservació dels valors ambientals que li són inherents depén, i ho farà en el futur, la nostra qualitat de vida i la supervivència de les civilitzacions.

Aquelles persones i societats que coneixen millor la diversitat del seu paisatge i  la  biodiversitat del territori, i que són conscients de la fragilitat dels seus equilibris ambientals, són societats que estan en millors condicions de preservar els principals valors ambientals. Per això m´agradaria que aquesta assignatura vos servira per fer-vos estimar el territori i per gaudir d´un millor coneixement de la natura i del paisatge.

LA LOCALITZACIÓ GEOGRÀFICA, UNA CONDICIÓ NECESSÀRIA

Per ajudar-vos a comprendre la necessitat de conéixer la localització geogràfica de les formes del relleu, dels rius, de les províncies de la península Ibèrica vos contaré una anècdota real que va succeir fa tres anys en un aula com aquesta. Avançat el curs de 2n Batx. en l´assignatura de Geografia d´Espanya havia arribat el moment d´examinar-se del turisme. A l´examen de selectiu s´entregava un mapa amb la divisió provincial i s´escollia cinc províncies d´Espanya sobre les que apareixia un número de l´u al cinc. Es tractava de dir quin model turístic corresponia a cada província -sol i platja, cultural, rural, etc.-. Aquest mapa resultava altament inquietant per a l´alumnat per raons que desconeixia. La paràlisi s´estenia pels pupitres i no arribava a comprendre el motiu. Finalment, una companya va decidir deixar la vergonya a banda i desbloquejar la situació. El misteri havia quedat resolt: el desconeixement de la localització de les províncies d´Espanya els feia impossible demostrar els coneixement sobre els models turístics que havien estudiat per a l´examen. Finalment, gràcies a que teníem un projector a classe, vam poder projectar el mapa en qüestió i d´aquesta forma pogueren continuar amb l´examen.

Amb aquesta anècdota vull fer-vos comprendre el perquè de l´activitat que hem fet hui a classe. En el següent enllaç trobareu els mapes necessaris per millorar, si cal, aquest coneixement.

RECURSOS ÚTILS

INFORMACIÓ ESTADÍSTICA PER PAÏSOS DE L´INSTITUT BRASILENY DE GEOGRAFIA I ESTADÍSTICA

MAPES INTERACTIUS

COM FER MAPES DE COROPLETES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: