Absolutisme, liberalisme i independència colònies americanes

(…)declaro que mi real ánimo es no solamente no jurar ni acceder a dicha Constitución ni a decreto alguno de las Cortes generales y extraordinarias, y de las ordinarias actualmente abiertas, a saber, los que sean depresivos de los derechos y prerrogativas de mi soberanía, establecidas por la Constitución y las leyes en que de largo tiempo ha vivido, sino el declarar aquella constitución y tales derechos nulos y de ningún valor y efecto, ahora ni en tiempo alguno, como si no hubiese pasado jamás tales actos, y se quitasen de en medio del tiempo, y sin obligación, en mis pueblos y súbditos de cualquiera clase y condición a cumplirlos y guardarlos.

Dado en Valencia el 4 de mayo de 1814. FERNANDO VII

Amb aquest discurs el rei Ferran VII dóna per tancat l´experiment liberal que va suposar la Constitució de 1812 inspirada en els ideals liberals. Front al concepte liberal de la sobirania nacional, que de fet limitava el poder de la monarquia, el nou rei d´Espanya negava tota legitimitat al poder emanat del poble i reivindicava, de fet instaurava, una tornada al sistema polític de l´Antic Règim, és a dir, a l´Absolutisme monàrquic. A partir d´aquest moment, dos models polítics diferenciats, dues visions polítiques de l´Estat es confrontaran i lluitaran per la seua vigència. En el futur aquestes dues concepcions estaran a la base de l´aparició dels partits conservadors i progressistes. Els primers tindran l´origen en l´absolutisme  i seran els defensors  dels interessos de les èlits econòmiques, de l´ordre social i del centralisme polític; els segons, fills del liberalisme donaran lloc a l´aparició del moviment obrer, la defensa dels valors democràtics amb el sufragi universal i de la descentralització política i administrativa.

En la lluita d´aquestes visions enfrontades, els pronunciaments de l´exércit seran el principal mecanisme de canvi polític durant bona part del S. XIX mentre que la major part de la població es mantindrà marginada de la participació política.

Ferran VII i la tornada a l´absolutisme després del Trienni Liberal (Font: Sapiens.cat)

LES DECLARACIONS D´INDEPENDÈNCIA DE LES COLÒNIES AMERICANES. FONT: VILAWEB

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: